Lege pagina

Tekst hi

10 tips om uit de dagelijkse sleur te stappen

10 januari 201713 januari 2017

Herken je dit gevoel? Het moment waarop je even stil staat bij jouw leven en je jezelf afvraagt: "is dit het dan?". Dat je door het leven holt op automatisch piloot? Dat je er amper in slaagt om alle ballen in de lucht te houden en je geen tijd meer hebt om aan jezelf te denken? Inderdaad, we worden massaal geleefd. Dit is het verhaal van Ellen, een gehuwde mama van twee kinderen die aan de alarmbel trekt.

Een gekke ratrace

Ellen(35): " Het is avond, eindelijk slapen de kinderen. Na alweer een eindeloze discussie. Mijn man is weg voor het werk, er wachten nog een hele hoop huishoudelijke karweien en ik heb een deadline voor het werk. En, en, en,... Ik kan niet meer. Ik ben het kwijt. Ik ben op zoek... naar mijn leven. Hoe ben ik hier nu beland? Knip, de afgelopen jaren zijn voorbij gevlogen en waar sta ik nu? We hebben nochtans niets te kort. Een mooie carrière, 2 kinderen, een leuk huwelijk. Waar maak ik me dan druk om? Dat is wat mijn omgeving denkt. Ik voel me zo onbegrepen. Mijn huwelijk is niet meer zoals het was of zou moeten zijn. Alles is geprogrammeerd, niets spontaan. Onze zoon heeft driftbuien en onze dochter die bijna in haar pubertijd zit voelt zich zo onzeker. Ze kan zich niet uiten, worstelt met angsten. En dan nog maar gezwegen van mijn job die ik precies niet meer aan kan. Ik loop op de toppen van mijn tenen. Ik MOET zorgen voor ALLES. Alsof ik de lijm hoor te zijn die alles samenhoudt. Ik leef in angst dat we het als gezin niet gaan redden. Ik voel mij moe. Moe van mijn gezin. Alsof ik ben opgebrand."

Waarom branden we zo massaal op?

Nathalie, gezinscoach, wordt elke dag met zo'n verhalen geconfronteerd. Ze analyseert wat er in het gezin gebeurt in 4 stappen:

 1. Druk

We evaren een ganse dag druk. We moeten van alles. Tot er niets meer overblijft voor onszelf. In het voorbeeld van Ellen legt dit ook druk op haar relatie en op haar hele gezin. We leren vaak zonder het te beseffen perfectionisme aan. Dit wordt ons voorgehouden door de buitenwereld, de (sociale) media. Die perfectionistische drang die we zelf met de paplepel hebben ingekregen (we komen voort van een hardwerkende generatie) doet ons hunkeren naar erkenning. Erkenning die we te weinig hebben gekregen want het is toch normaal dat je superhard jouw best doet. En dan is de zingeving snel zoek. Is dit het nu? Dit is een vraag die veel dertigers zich stellen als ze tot stilstand komen. We voelen ons niet tevreden met ons schijnbaar perfecte leven. Want het kost ons gewoon te veel energie om dit in stand te houden.

 1. Spiegelkinderen

"We hebben "moeilijke" kinderen", denken veel mensen. Ze hebben driftbuien of klappen net helemaal toe. Wat we vaak niet begrijpen is dat onze kinderen ons een spiegel voorhouden. De onzekerheid die Ellen voelt over haar leven wordt gekopieerd door haar onzekere puberdochter die niet geleerd heeft om over gevoelens te praten. Haar zoon uit de spanningen die hij voelt dan weer in driftbuien. Moeilijke kinderen ervaren we als een bijkomend probleem (bovenop ons al zo drukke leven) maar vertellen ons eigenlijk non-verbaal dat we zelf een probleem hebben.

 1. Loslaten

We leven zodanig op automatisch piloot dat we de voeling met onszelf kwijt geraken. Wie ben ik? Wat wil ik? We proberen de touwtjes strak in handen te houden om onze situatie te controleren (wat samengaat met het perfectionisme) maar op een dag merken we dat we daar niet meer in slagen. En dan is het verdomd moeilijk om los te laten. Ellen is extreem gefocust op haar verplichtingen en legt daarom de lat hoog voor iedereen binnen het gezin. Het is duidelijk dat haar zoon die vaak last heeft van agressie behoefte heeft aan een moeder die minder de controle neemt en ruimte laat voor het individu.

 1. Communicatie

Het is cliché maar praten werkt. Wie niet kan praten, blijft gevoelens opkroppen tot het te veel wordt. Het voorbeeld van Ellen toont duidelijk aan dat er een communicatie-probleem is binnen dit gezin. Door onuitgesproken gevoelens heeft Ellen nu het idee dat ze met haar rug tegen de muur staat en binnenkort alles zal moeten opgeven. Erkenning is vaak een onderschat thema binnen communicatie. Wanneer je zo hard je best doet en alleen maar het gevoel krijgt dat het nooit goed genoeg is gaat dat ontzettend knagen. Als gezin is het belangrijjk om je open te stellen voor elkaars gevoelens en op tijd en stond jouw appreciatie te uiten.

10 tips om uit de dagelijkse sleur te stappen

Gezinscoach Nathalie gebruikt in haar praktijk concrete handvaten om gezinnen te begeleiden. Ze reikt jou vandaag 10 bruikbare tips aan om uit de dagelijkse sleur te stappen.

 1. Schrijf eens een brief aan jezelf, waar worstel je allemaal mee, wat zou fijn zijn om te veranderen? Voor jezelf? Voor je gezin? ...
 2. Neem elke dag een pauze van 10 minuutjes voor jezelf en kom wat dichter bij jouw verlangens. Wat voel je? Doe tijdens deze pauze als je dat fijn vindt enkele ademhalingsoefeningen en neem de tijd om te "aarden".
 3. Ga in dialoog met je gezin, maak tijd voor elkaar, leer elkaar opnieuw kennen. Praat, durf te praten. Durf je (opnieuw) open te stellen voor elkaar zonder vooroordelen.
 4. Maak een schema op wie welke taakjes in het huishouden voor zich neemt. Voelt dit goed? Is er balans tussen de verhoudingen? Voer waar nodig een verandering door. Als er iemand het gevoel heeft er alleen voor te staan, betekent dit dat het evenwicht zoek is.
 5. Schrijf elke dag in 1 regel op wat je vandaag als fijn ervaart of waar je net mee worstelt.
 6. Maak afspraken met je partner, neem tijd om "we-time" in te lassen. Plan bijvoorbeeld eens per maand opvang voor de kinderen en trek er samen nog eens op uit.
 7. Maak een regeling rond het slapengaan. Maak voor het effectief tijd is om naar bed te gaan tijd voor de kinderen en ga in gesprek. Dit kan eventueel met behulp van fijne kaartjes zoals de "onder-je-kussen-kaartjes"**, kleuterklets, tienerklets, ... Plan voor jonge kinderen een ritueel in, help elkaar bij het loslaten van de dag.
 8. Wanneer de kinderen boosheid tonen, probeer dit dan niet te remmen, laat hen dit uiten maar probeer rustig samen op zoek te gaan naar een verlossende manier. Wat denk je van eens samen natte sponzen in de tuin tegen de muur te gooien? Ik durf te zeggen dat ook jij dit zal ervaren als een opluchting.
 9. Trek je grenzen. Ook op professioneel vlak. Spreek bijvoorbeeld af dat je na 19u geen mails meer zal checken.
 10. Schakel hulp in. Wacht niet tot het te laat is en er geen weg terug is. Professionele hulp is geen taboe.

Vond je de tips van Nathalie nuttig? Volg haar dan via Facebook op de Roezemoezehoeve. Ze beantwoordt ook met plezier jouw vragen via nathalie@deroezemoezehoeve.be

**de onder-je-kussen-kaartjes zijn bij Nathalie beschikbaar voor €14,99 per set, het is een speelse manier om te laten blijken wat je waardeert aan elkaarer invullen...